BUREAU WIT MASSIEF GRENEN
BUREAU WIT MASSIEF GRENEN | wit bureau

The Truth About Wit Bureau Staat Op Het Punt Onthuld Te Worden | Wit Bureau

22 views

‘Moet je het niet eerst lezen, voordat je kritiek gaat spuien?’ Heel terecht punt. Maar na het lezen van ‘Witte Onschuld’ van Gloria Wekker is er nog minder respect voor het broddelwerk over. In de kern is het gebaseerd op aannames en niet op onderzoek of neutrale feiten, waardoor er knotsgekke stellingnames volgen. Feitenvrije wetenschap en politiek drijven mensen uit elkaar, Nederlanders van allerlei pluimage zouden zichzelf een plezier doen door dit soort lieden niet meer te subsidiëren. 

BUREAU WIT MASSIEF GRENEN - wit bureau
BUREAU WIT MASSIEF GRENEN – wit bureau | wit bureau

Image Source: kinderbedspecialist.nl

“Zwarte mensen en mensen van kleur bezwaren met het onderwijzen van witte mensen moet ophouden.” When Gloria Wekker met Rachida Aziz. A beau-ti-ful read. https://t.co/xx6X2rbaBW via @versorekto

Cultureel archief
Ooit mocht u dit artikel op 925 aantreffen. Is niet heel erg financieel, dat is waar, maar het gaat wel over het misbruik van wiskunde en statistiek en dat past wel bij dit blog. Volgens de moderne antiracisten is er altijd en overal racisme in Nederland maar het ligt in de ‘witte’ volksaard om dat niet te willen zien. Het vervelende is dat er sinds kort ook naar dit soort mensen wordt geluisterd, wat het alleen maar relevanter maakt. Laten we eens wat pagina’s uit ‘Witte Onschuld’ erbij pakken. Want in de tweede druk klaagt Wekker erover dat de eerste druk niet inhoudelijk is bekritiseerd. 

Aan de basis van haar argumentatie staat het ‘culturele archief’. Zo legt ze uit wat dat is. Eigenlijk is dat best een plausibel verhaal, alleen is het wel de vraag of we het erover eens kunnen worden wat er dan in dat archief zit. 

Het boek leest waanzinnig irritant weg, omdat mensen worden verdeeld in ‘wit’ en ‘zwart’, of soortgelijke stompzinnige aannames over seksualiteit. Dat heet ‘intersectionalisme’: alle redenen waarom iemand iets naars overkomt, moet met elkaar worden bekenen. Als een zwarte vrouw wordt beroofd, is het dan omdat ze zwart is of vrouw? Is een overvaller dan racist of seksist? Of allebei? Wekker houdt er geen rekening mee dat iemand ook gewoon een overvaller kan zijn, die slachtoffers niet ‘discrimineert’.

Alles moet in het teken staan van de etnische en seksuele identiteit. Een mens is volgens Wekker een slachtoffer van zijn omstandigheden, het maken van levenskeuzes is niet relevant. Ben je vrouw en zwart, dan ben je de klos, dat is niet anders. U kent dan ook geen succesvolle zwarte vrouwen in uw omgeving, die bestaan per definitie niet. Of vrouwen. Of zwarte mensen. 

VOC-mentaliteit
Het culturele archief van de Nederlander wordt gevormd door het kolonialisme, of imperialisme. Dat heeft vooral betrekking op vier geografische gebieden. 

Hier hebben we het wel eens eerder over gehad: Zuid-Afrika is nooit Nederlands bezit (al dan niet via de VOC) geweest. Eigenlijk heeft Nederland geen koloniaal verleden in Afrika. De VOC had inderdaad een kolonie rondom Kaapstad, tussen 1602 en 1795. In het laatste jaar verloren de aanwezige Nederlanders de Slag om Muizenberg en was het een Britse kolonie. Zuid-Afrika is dan ook lid van de Britse Commonwealth. Net als bij de VS heeft Nederland op papier wel stukjes van het desbetreffende land gehad, tot ongeveer acht generaties geleden, maar om daar nou de hele volksaard aan op te hangen gaat ook wat ver. Ook was de Kaapkolonie een fractie van het huidige Zuid-Afrika. De rest werd inderdaad met geweld veroverd maar dat was vooral het werk van de Britten. 

Twee andere kolonies, Suriname en De Antillen, waren of zijn van een dergelijke kleine omvang dat invloed op de kolonisator nauwelijks van belang kan zijn, los van de schuldvraag natuurlijk. Bij bijvoorbeeld Algerije en Frankrijk is dat wel anders. In Indonesië is er natuurlijk wel sprake van grootschalige oorlogsmisdaden maar daar is recentelijk dan ook steeds meer erkenning voor. Daarin heeft Wekker wederom een valide punt. Alleen is ze zelf niet van Indonesische afkomst en haar ‘wetenschappelijke’ werk wordt gedreven door eigen ervaringen, zal blijken. Hoe vouwen we de Indonesiërs bij de Afrikaanse Nederlanders in een hokje? We noemen ze ‘mensen’ van kleur maar dat is natuurlijk geen homogene, te duiden groep. 

Dominante versie van de geschiedenis
Het sterk aangedikte verhaal over het koloniale verleden wordt voorzien van een voetnoot. Staat daar dan een betrouwbare bron vermeld voor de opmerkelijke claim van de historische Nederlandse werelddominantie? Nee. In de tekst bij de voetnoot wordt geen rechtvaardiging gegeven voor de vraag waarom de VOC, die in 1799 is opgeheven, nu nog het belangrijkste aspect van de Nederlandse identiteit zou moeten vormen. Het is gewoon zo omdat Wekker het zegt. De Tweede Wereldoorlog is recenter en zal alleen al daarom meer invloed hebben op het genoemde culturele archief, maar dat past niet in het plaatje dat Wekker wil schetsen. Ook wordt ‘vier eeuwen’ niet onderbouwd. 

De echte geschiedenis van Zuid-Afrika (en daarmee de rol van Nederland) is natuurlijk nauwkeurig gedocumenteerd. Als een wetenschapper, die gezag moet hebben, zo weinig respect heeft voor simpele historische feiten, dan moet dat toch opzet zijn? Dat is het ook. 

Bureau Cetrix wit/groen kopen? - Bestel bureau cetrix wit ..
Bureau Cetrix wit/groen kopen? – Bestel bureau cetrix wit .. | wit bureau

Image Source: maxshopping.nl

Er is, volgens Wekker, een ‘dominante versie’ van de geschiedenis, maar die is kennelijk niet de enige of de juiste. Er zijn meerdere versies van de geschiedenis en in de belevingswereld van Wekker was Zuid-Afrika ‘van’ Nederland. 

Zwartrijder
Dat belooft weinig goeds voor de rest van het boek. Gebruikelijke statistische principes worden later ook van tafel geveegd. Eerst vertelt Wekker hoe dat culturele archief in elkaar zit. Dat gebeurt, bijzonder genoeg, aan de hand van ‘case-study’s’. Een daarvan betreft het leven van Wekker zelf. Haar proefschrift heet ook ‘I am a gold coin’, dus ze redeneert best wel veel vanuit zichzelf. Dat kan, maar dat is geen objectieve wetenschap te noemen. 

Haar eerste bewijs van racisme in Nederland komt uit het Amsterdamse openbaar vervoer. Ze besluit een keer zwart te rijden met de metro. Het ging om twee haltes, dus ze had ook kunnen lopen. Wekker heeft de pech dat ze toch wordt gepakt en ze krijgt een boete. Bummer. Maar ze is een zwarte vrouw, dus is het racisme.  

Ze wil niet betalen en er ontstaat een handgemeen met de politie. Daarbij slaagt de erudiete hoogleraar erin om in een fysieke confrontatie te belanden met de agenten, die ze voor ‘fascisten’ uitscheldt. Ze belandt op het bureau, waar de pennenlikkers extreem lang bezig zijn met de nodige bureaucratie maar dat geldt voor alle arrestanten. Zoals Wekker het schreef: ‘de politie behandelde iedereen alsof ze werkloos waren’. Dat lijkt het tegenovergestelde van discriminerend gedrag te zijn. 

Racistische hufters
Toch ziet ze zichzelf als het slachtoffer van discriminatie. Hoewel ‘iedereen’ dezelfde behandeling kreeg, kan het volgens Wekker niet anders zijn dan dat ze haar moesten hebben omdat ze een zwarte vrouw is. Ze gaat daarbij kinderlijk voorbij aan het feit dat ze er zelf voor koos om Oom Agent, in het bijzijn van anderen, tot ‘fascist’ te bestempelen. Dat is een kwestie van gedrag en niet van huidskleur. Maar omdat ze een zwarte vrouw is, is ze slachtoffer van de racistische en seksistische Nederlander. Let wel, er worden drie stuks aan bewijs, elk een ‘case study’, aangevoerd om Nederlanders op basis van hun huidskleur tot consequente racistische hufters te bestempelen. Dit is er een van. 

Als een onderzoeker een bepaalde ervaring heeft, dan kan die prima worden ingevoegd ter illustratie van een bepaald verschijnsel dat al bewezen is. Opmerkelijk genoeg slaagt Wekker er nergens in om neutraal wetenschappelijk cijfermateriaal aan te leveren: alles is emotie, aanname, case-study. Maar dat ze wel gelijk moet hebben is toch ‘overduidelijk’? Haar fans zouden best mogen uitleggen wat er dan zo knap en baandoorbrekend is aan haar werk, want in dit boek is niks objectiefs te vinden. 

Van de drie stuks bewijs nemen we er twee, dan koopt u het boek zelf maar. Wekker moet ook leven. Ze schrijft verder dan de combinatie ‘zwart’ en ‘vrouw’ ook in familiaire relaties, bijvoorbeeld bij adoptie, tot de aanname van een minderwaardige positie leidt. Als een zwarte vrouw een relatie heeft met een blanke vrouw die al een dito dochter heeft, dan zal iedereen aannemen dat ze de nanny van dat meisje is. Bij een geadopteerd donker kind gaat de racistische Nederlander er ook altijd vanuit dat een jonge, donkere dochter wel de geslachtspartner moet zijn van de oudere blanke man, de adoptievader. Andersom kan men zich niet voorstellen dat de jonge blanke man bij de oude, donkere vrouw hoort: wederom zorgt de combinatie ‘zwart’ en ‘vrouw’ per definitie voor de minderwaardige positie. 

Dominante waarheidsregime
Dit soort anekdotes dienen om het ‘dominante waarheidsregime’ aan te tonen, wat neerkomt op een beschrijving van hoe Nederland in elkaar zit, dat ‘blijkt’ immers. 

Het bewijs van het ‘dominante waarheidsregime’ is een voetnoot. Die verwijst naar een eerder onderzoek van Wekker van dertien jaar geleden. Dat kan natuurlijk. Het gaat dan om dit verhaal, over – u raadt het al – adoptiekinderen. Wekker concludeert, verwijzend naar haar eigen onderzoek van destijds, dat Nederlanders zich niet kunnen voorstellen dat een licht kind een donkere moeder heeft (‘het moet wel de nanny of de schoonmaker zijn’). Mag ze die conclusie wel trekken op basis van haar eigen bevindingen? We gaan naar pagina’s 37 tot 51 van dat paper.

Wekker sprak tien geadopteerde kinderen. Uit die ontmoetingen, dertien jaar geleden, kwam het genoemde beeld naar boven. Het is hetzelfde als de donkere lesbische moeder en haar lichte kind: dat was een vervelend voorval voor een enkele Amerikaanse vrouw in New York, in 1998. Dat rechtvaardigt dus een complete generalisatie van een ander volk van zeventien miljoen mensen. De omvang van een steekproef komt later aan bod. Maar als we deze tien personen representatief laten zijn voor de hele Nederlandse bevolking, dan moeten van deze tien er toch op zijn minst vijf de vervelende ervaring gehad moeten hebben?

Design bureau Boston schrijftafel wit hoogglans - wit bureau
Design bureau Boston schrijftafel wit hoogglans – wit bureau | wit bureau

Image Source: webshopapp.com

Van ene Chris, uit Colombia, wordt door de omgeving aangenomen dat zijn moeder eigenlijk zijn lover is. Erg vervelend inderdaad. Alleen hebben van de tien personen die deelnamen aan het onderzoek (Wekker houdt niet van grote steekproeven) er vier last van het genoemde probleem. Dat betekent dat zes het niet hebben. De vier personen worden als illustratie gezien van een probleem dat Wekker graag bevestigd ziet worden. Dat is nogal een gevalletje tunnelvisie: ze redeneert naar de gewenste uitkomst toe en zes gevallen die niet aan haar vooroordeel voldoen, uit nota bene haar eigen onderzoek van dertien jaar geleden, negeert ze daarbij. Dat is de eerste tekortkoming aan dit deel van het verhaal. Maar er is er nog een. 

Mariachi
Als Wekker tien mensen spreekt over hun ervaringen met racisme en zes noemen het probleem niet, dan is dat eerder bewijs van afwezigheid van racisme dan iets anders. Dat punt is genoemd. Maar kunnen we wel een een compleet land wegzetten als racistisch, op basis van vier observaties van mensen uit die groep? Als u naar Mexico op vakantie gaat en u hoort een Mariachi-band bestaande uit vier mensen muziek maken die u mooi vindt, gaat u dan een boek schrijven waarin u vertelt dat alle Mexicanen heel muzikaal zijn? Allemaal?

Elke keer als u een vooroordeel heeft en u zoekt naar vier kloppende anekdotes, dan bent u klaar volgens de methode Wekker. Het is bizar dat er geen enkele echte wetenschapper iets durft te zeggen van deze bizarre vorm van statistiek bedrijven, waarschijnlijk zijn haar collega’s bang om zelf voor racist te worden uitgemaakt. Los van hoe u over Wekker denkt, een dergelijk kleine steekproef is nooit een fatsoenlijk onderzoek, dus harde conclusies zijn dan ook niet gerechtvaardigd.

Als we deze lijn doortrekken, dan kan iedereen elk vooroordeel zelf bevestigen met speciaal daartoe geselecteerde cases. Een echt eerlijk onderzoek zou natuurlijk neutraal zijn in de selectie van de personen in de steekproef en die ook groot genoeg laten zijn. Als we zeventien miljoen mensen over een kam willen scheren, dan zou een steekproef van tussen de 500 en de 1.000 te rechtvaardigen zijn. Helemaal mooi is het als er donkere mensen meedoen van verschillende generaties, om een vollediger beeld van de aangehaalde verschijnselen te krijgen.

Alledaags racisme
Wat grappig, dat vindt Wekker zelf ook. Zo’n onderzoek is er alleen niet. Maar als dat er niet is, dan kan er op basis daarvan natuurlijk ook geen uitspraak worden gedaan. Een gesubsidieerde wetenschapper zou dergelijk onderzoek natuurlijk ook eerst kunnen doen, in plaats van een boek lang een complete, etnisch gedefinieerde bevolkingsgroep van van alles en nog wat te beschuldigen (is dat op zich geen racisme?) om aan het einde droogjes op te merken dat er meer onderzoek gedaan moet worden. 

Overigens baseert Wekker zich regelmatig op het boek van Philomena Essed, ‘Alledaags racisme’. Voordat u emotioneel wordt: dat is in 1984 verschenen en bevat – wederom – voorbeelden waar de auteur over heeft gehoord. Het zal allemaal waar zijn, maar een compleet volk racistich noemen op basis van een paar waarnemingen is juist racistisch. Dan kunnen we net zo goed selectief shoppen naar bewijs van het tegenovergestelde.

Merk overigens ook op hoe verschillend van toon de Nederlandse en Engelstalige versie van de achterflap zijn. 

De eerste noemt dat een discussie over ras ‘passie en agressie’ oproept. Dat is een gevolg van ingesleten attitudes, volgens Wekker, wat natuurlijk goed waar kan zijn. Het is dan ook terecht dat een onderzoeker daarover de waarheid boven water wil krijgen. Deze tekst is aangepast voor binnenlands gebruik, boekjes moeten ook verkocht worden. Dan de Engelstalige versie.

Passie en agressie
Nu wordt de passie in verband gebracht met het ontkennen van het genoemde racisme. Dat is inhoudelijk gezien een totaal andere zin. Dan blijkt wat een wezenlijk onderdeel van de Nederlandse cultuur is: agressief racisme en xenofobie. Het boek bevat daar geen cijfermatig bewijs van, hebben we gezien, zeker niet van het agressieve aspect. Dat impliceert fysieke gewelddadigheid. Er was wel sprake van een opstootje, konden we lezen, maar dat was nadat Wekker zelf zonder reden een agent in functie in het openbaar beledigde. Wie wel eens een concentratiekamp van de nazi’s heeft bezocht, weet wat een naar scheldwoord dat is. Ook wordt het vierhonderjarige koloniale rijk van Nederland als feit aangehaald. 

Fort Risban en de haven - wit bureau
Fort Risban en de haven – wit bureau | wit bureau

Image Source: staticflickr.com

De ‘denial of racism’ is kennelijk de beschermer van ‘white privilege’. Dat iemand het niet eens is met Wekker haar verhaal over racisme is iets dat blanken (‘witten’) kunnen doen, wat volgens Wekker het bewijs is van hun voorgetrokken positie. Zo bekeken als elke kritiek op Wekker racistisch en heeft ze altijd gelijk dat er sprake is van racisme. Dat is wel erg makkelijk redeneren. Ben je het met me eens? Mooi. Niet? Dat ligt aan jou en dat is precies het probleem. Ik heb altijd gelijk.

Racistische wiskundeleraar
Samengevat. Dit boek bevat selectieve anekdotes en geen bewijs. Op basis van een steekproef van tien deelnemers een uitspraak doen over zeventien miljoen zielen is een kwaadaardige vorm van nepwetenschap, helemaal als 1) die steekproef, in al zijn gebrekkigheid, eerder de tegenovergestelde conclusie rechtvaardigt en 2) er op basis van dat ‘onderzoek’ een hele bevolkingsgroep etnisch wordt geprofileerd en gedragskenmerken worden toegedicht. Wie een agent die gewoon zijn werk doet voor ‘fascist’ uitscheldt, is een hooligan die er niet raar van op moet kijken dat er een reactie volgt.

Het gebrek aan cijfermatige onderbouwing zorgt ervoor dat er geen enkele harde, generaliserende conclusie getrokken kan worden. Het is een levendig onderwerp, racisme, en meer onderzoek is zeker nuttig. 

Doe dat dan en houd tot die tijd de klep dicht. Of wacht, is de hier gebruikte stelling dat een steekproef een bepaalde omvang moet hebben, soms racisme omdat veel wiskunde dat van zichzelf al is? 

oops! Math is racist: How data is driving inequality – CNNMoney https://t.co/lHvpVgvS0O

Gloria Wekker zegt hier ook vaak interessante dingen over, trouwens. Zoals in dit interview met De @DeGroene: https://t.co/1dcHxJ4HBf (4/3 – sorry ’bout that ;-))

Gloria Wekker over haar werk als onderzoeker: “Jij bent zelf het gevoelige instrument dat anderen bestudeert. Het gaat niet aan om te doen alsof je een soort God bent. Je staat midden tussen de mensen. Jij bent het instrument dat kijkt.” (5/4)

GW: “Men doet er alsof de persoon van de onderzoeker er niet toe zou doen. Dat het niet uitmaakt of ik er ben, of jij. Terwijl – volgens mij gaat het erom dat je jezelf situeert: het gaat om positionaliteit. “Dit ben ik, ik kijk op deze manier, dit is belangrijk voor me.” (6/3)

Ah, commentaar op Gloria Wekker. Hoe moet het dan wel? Pak het onderzoek naar discriminatie van Weichselbaumer en Winter-Ebmer, dat is hier wel eens eerder aangehaald. De onderzoekers willen de gender pay gap bestuderen en pakken daarvoor 788 wetenschappelijke onderzoeken over een halve eeuw in 63 landen. De conclusie is dat de loonkloof daalt, maar dat er wel een duidelijk etnisch effect: donkere of migrantenvrouwen komen niet zo lekker mee. Dat is een statistisch vrij hard bewijs dat er wel degelijk sprake is van een vorm van expliciete of impliciete discriminatie. Zo’n enorme dataset verzamelen kost wel heel veel tijd.

In het huidige politieke en wetenschappelijke debat hebben we daar kennelijk niet meer zo’n zin in, heel veel kloppende gegevens verzamelen. Dan slaan we dat over en gaan we meteen naar de uitkomst toe, de emotionele fase in. Jammer. 

Bureau TERNDRUP wit grijs | JYSK - wit bureau
Bureau TERNDRUP wit grijs | JYSK – wit bureau | wit bureau

Image Source: jysk.com

The Truth About Wit Bureau Staat Op Het Punt Onthuld Te Worden | Wit Bureau – wit bureau
| Pleasant in order to our website, within this occasion We’ll explain to you in relation to keyword. And from now on, this can be the primary image:

Bureaus - 123Meubilair
Bureaus – 123Meubilair | wit bureau

Image Source: eyoba.nl

Why not consider graphic earlier mentioned? can be of which wonderful???. if you believe therefore, I’l d demonstrate a number of graphic again below:

So, if you wish to receive these amazing photos regarding (The Truth About Wit Bureau Staat Op Het Punt Onthuld Te Worden | Wit Bureau), click on save icon to save these pics to your laptop. They are all set for down load, if you appreciate and wish to obtain it, simply click save badge in the page, and it will be immediately down loaded in your notebook computer.} As a final point if you need to gain unique and latest image related to (The Truth About Wit Bureau Staat Op Het Punt Onthuld Te Worden | Wit Bureau), please follow us on google plus or book mark this page, we try our best to give you daily up grade with fresh and new shots. We do hope you love staying here. For most updates and recent information about (The Truth About Wit Bureau Staat Op Het Punt Onthuld Te Worden | Wit Bureau) graphics, please kindly follow us on tweets, path, Instagram and google plus, or you mark this page on book mark area, We try to present you up-date regularly with all new and fresh pictures, love your exploring, and find the ideal for you.

Thanks for visiting our website, articleabove (The Truth About Wit Bureau Staat Op Het Punt Onthuld Te Worden | Wit Bureau) published .  Today we’re delighted to announce that we have found an incrediblyinteresting contentto be pointed out, namely (The Truth About Wit Bureau Staat Op Het Punt Onthuld Te Worden | Wit Bureau) Most people attempting to find specifics of(The Truth About Wit Bureau Staat Op Het Punt Onthuld Te Worden | Wit Bureau) and definitely one of these is you, is not it?

Bureau Tim met printervak snel gevonden | OTTO - wit bureau
Bureau Tim met printervak snel gevonden | OTTO – wit bureau | wit bureau

Image Source: otto.nl

Bureau, breedte 150 cm makkelijk gekocht | OTTO - wit bureau
Bureau, breedte 150 cm makkelijk gekocht | OTTO – wit bureau | wit bureau

Image Source: otto.nl

Haven voor de kleine boten (3) Gezien van de andere zijde - wit bureau
Haven voor de kleine boten (3) Gezien van de andere zijde – wit bureau | wit bureau

Image Source: staticflickr.com

Thuka Hoogslaper wit met bureau, bank en kussenset blauw Thuka - wit bureau
Thuka Hoogslaper wit met bureau, bank en kussenset blauw Thuka – wit bureau | wit bureau

Image Source: webshopapp.com

Z - wit bureau
Z – wit bureau | wit bureau

Image Source: staticflickr.com

LEF collections Bureau  - wit bureau
LEF collections Bureau – wit bureau | wit bureau

Image Source: webshopapp.com

Bureau Wit 120x80cm - ABC Kantoormeubelen - wit bureau
Bureau Wit 120x80cm – ABC Kantoormeubelen – wit bureau | wit bureau

Image Source: abckantoormeubelen.nl

Bureau wit in Bureau kopen voor de beste prijs met Koopkeus
Bureau wit in Bureau kopen voor de beste prijs met Koopkeus | wit bureau

Image Source: koopkeus.nl

Jade Bureau Wit | babyentiener
Jade Bureau Wit | babyentiener | wit bureau

Image Source: raxcdn.com

Gallery for The Truth About Wit Bureau Staat Op Het Punt Onthuld Te Worden | Wit Bureau

Leave a Reply